Från fan till aktad wrestlingdomare

domareaction5

Hatad, älskad, rättvis, hårdast. Domare Alriksson är den infödde örebroaren som likt en Idol blev upptäckt av en slump när han själv satt i publiken på en wrestlinggala.

Fullständigt namn: Karl Tomas Alriksson

Ålder: 32 år

Favoritwrestlare: Bam Bam Bigelow

Det är juni 2010 och efter att kvällen är slut ska wrestlingcirkusen dra igång för Tomas Alriksson, born and raised i Örebro, utflyttad till Göteborg fyra år tidigare.

”Efter matchen frågar min polare ägaren, om jag inte kan få gå upp i ringen så att han kan ta en bild på mig”.

En kombo av fånerier framför en kamera, samt ryktet om att Alriksson är ett engagerat wrestlingfan gör att ovanstående får frågan om han inte kan tänka sig att börja som domare. ”Ägaren tyckte att jag hade pondus”.

Wrestling utan dess karaktärer är som en mosbricka utan mos. Matcherna byggs upp kring mytomspunna personligheter som rör sig i brottarringen och skapar ett ökat intresse för den enskilde brottaren, såväl för intrigerna runt omkring denne. Det är Dallas på speed. Det är kraftkarlar (och för all del också kvinnor) intryckta i glansiga trikåer och hårt åtknutna brottarkängor. Det är en show i sportformat.

Matcherna är ofta uppgjorda i förväg, något som domare Alriksson helst undviker att kommentera. ”Det är ointressant för mig som domare om det är uppgjort eller inte. Det jag finns till för är att deltagarna ska följa de regler som finns”.

Som 8-åring (år 1989, red. anm.) får Alriksson upp ögonen för wrestling. Som inspirationskälla finns en storebror med i bilden. Det är parabolens tid och denne storebror (f.ö. Richard Alriksson, mer känd som trummis i The Accidents och nu senast fotbollskommentator på Metalsvenskan) sitter på kvällarna och spenderar tid framför svettiga wrestlingmatcher på SkyChannel. Lillebror Tomas vaggas sakta in på samma bana. När wrestling börjar sändas på TV3 och TV1000 är han fast som en fluga på ett klistrigt papper. ”Det fanns en wrestlare som kallade sig för The Undertaker som utgav sig för att vara begravningsentreprenör. Hans manager, Paul Bearer hade med sig askan från Undertakers motståndare i en urna, som han använde i matcherna för att sända kraft till The Undertaker. När han kom in släcktes lokalen ner och ur högtalarna spelades mörk orgelmusik. Jag fastnade direkt”.

I fyra år har nu Alriksson själv dömt matcher, dels i Göteborg och Gbg Wrestling, men också i sydligare breddgrader för SWS Wrestling (Svensk Wrestling Syd, red.amn.), men har ingen tanke på att välja mellan förbunden”Det går bra att köra dubbelt, även om Gbg är min huvudsyssla”.

GBG Wrestling är Sveriges äldsta wrestlingförbund och bildades år 2002 i Göteborg av Balkan Marko och bestod då av wrestlare som Don Kalif, JJ Styles och Le Mime. Idag ägs förbundet av Lady Dolores (Kajsa Arnoldsson) och består av 15 wrestlare, såväl gamla som nya. Onda fightas mot goda och publiken har under det senaste året fått följa med i resan om gunsten att vinna förbundets mästarbälte. Ett bälte som för närvarande innehas av muskelberget Steinbolt, -en vinst som enligt vissa inte alltid tillämpats med rättvisa. På andra sidan finns hans störste fiende, publikens favorit Conny Mejsel för att ge Steinbolt en svettig omgång av första arbetsklassens hårda läder. En fight som varat i flera år. Utan att passera gå.

Man känner igen domare Alriksson, det gör man. Ostruken, vit skjorta, tajt åtdragen fluga och yviga sideburns. Med en blick som en ledsen hundvalp, men skarp som hök skipar han rättvisa bland wrestlingförbundens barbarer. ”Jag är ganska hård och rättvis. Hårdare än de andra domarna. Gör någon fel så kommer de att få höra det. Jag är inte rädd att skälla ut någon i ringen”.

Efter förra vårens stora mutskandal då domare Stavros från SWS Wrestling betalades för att döma fördel för Gbg Wrestlings ”bad boys” (enligt ryktet med hutlösa summor) väljer nu Alriksson att träda fram som moralens väktare och ta avstånd från den typen av verksamhet.

”Det är en skandal det som hände förra våren. Mig går det inte att muta. Jag är inte i Gbg Wrestling för att få något extragage utan för att göra ett jobb och det är det som är mitt främsta fokus. Wrestlarna vet vart jag står, de anpassar sig efter mig. Det är trots allt jag som bestämmer vad som ska göras i ringen. De är de medvetna om”.

Även om Alriksson i mångt och mycket blivit en sann Göteborgare så finns hjärtat alltid hemma i Örebro. Med både släkt och vänner kvar åker han ofta hem och hälsar på. ”Örebroaren finns i mig, men i 2006 hade stan inte så mycket att erbjuda mig. Jag flyttade med flickvännen, fick jobb… Jag upplevde att Göteborg hade mer att erbjuda just för stunden”.

På frågan om det finns potential för ett wrestlingförbund i Örebro tror Alriksson att det inte är en omöjlighet.

”Stan har så pass mycket folk att jag tror att det finns tillräckligt med intresse, även om jag tror att det kanske skulle få vara en undergroundföreteelse. Det medfödda missnöjet i Gnällbältet är perfekt för en wrestlingpublik. Det kan vara bra att få gå iväg på en wrestlingshow och få ut all sin energi som ligger uppdämt”.

Han tror att wrestlingföreteelsen i Göteborg har vuxit sig så stark på grund av att förbundet är Sveriges äldsta och att detta gjort publiken mer hängiven än i många andra städer. ”Vi har en publik som vet vart vi står. Göteborg är en stor stad där många får möjlighet att höra talas om vad vi håller på med”.

Och sporten växer. Såväl i Göteborg som i andra städer. Alriksson berättar att framtiden ser ljus ut gällande att hitta nya, bra wrestlare i den nuvarande hemstaden. Han menar att ju populärare företeelsen blir, desto mer ökar urvalet av bra folk som vill wrestlas.

Men själv vill han hålla sig i domarkostymen, likt tjuren Ferdinand under sin korkek. ”Domarjobbet är mitt kall. Det finns andra som gör det bättre. Det är inte vem som helst som skulle kunna bli en wrestlare. Jag vet hur mycket jobb det ligger bakom”.

ALRIKSSON OM:

Conny Mejsel. ”Det är en slagskämpe och en arbetarnas hjälte.  Han har bra teknik och är ren i ringen och följer regler, vilket jag respekterar.”

Steinbolt. ”Hmm, Steinbolt… Ett explosivt muskelberg. Det är hans största styrka. För sin storlek så är han faktiskt snabb. Men han är en fulspelare. Han följer inte alltid regler på ett utmärkt sätt. Han utnyttjar ofta reglerna till sin egen vinning.”

Lady Dolores. ”Vår fantastiska, rättvisa ägarinna som gör allt för Gbg Wrestling. Hon är en fantastisk ledare som gör allt hon kan för att det ska bli ett så bra förbund som möjligt.”

Lördagen den 28 juni hålls säsongens sista wrestlinggala på Trädgårn’ i Göteborg. Då avgörs en gång för alla (?) den eviga kampen om mästarbältet. Ska Steinbolt åter igen ta hem segern eller kommer Hisingens Judas: Conny Mejsel äntligen att få kamma hem segern?

Köp biljetter här: http://www.tickster.com/sv/events/p550ma5d14329xa

Text: Hanna Åkesson

Foto: Trygve Finkelsen

FÖLJ OSS!