Fredag den 13:e och From Soil på Stationen 151024

fredag13-2

Bild: Simon Lundmark

Lördag kväll och inga speciella planer, då går en förstås och tittar på några bra band. Den här gången Fredag den 13:e och From Soil som spelade på Stationen.

Utan att gå in på några detaljer så kan jag säga att de senaste veckorna har varit kämpiga. Saker har hänt och saker har inte hänt som kanske borde hänt. Både på jobbet och med de närmaste. Tillsammans med årstiden så är det då lätt att hamna på soffan med en chipspåse. Släck alla ljus och lyssna på Darkthrone.

Hur som helst i sådana tider är det bra när någon ger en en liten knuff som till exempel att uppge att bandet Fredag den 13:e spelar på Stationen och att en faktiskt borde komma dit. Sagt och gjort så vandrar jag dit på egen hand runt niosnåret på lördagskvällen. En hyfsat kort promenad från där jag bor på norr, ut på holmens industriområde och in i oktobermörkret.

När jag anländer till den lilla vitmålade barackliknande byggnaden där Stationen nu huserar efter några flyttar så noterar jag att inget band har spelat än samt att det inte är speciellt mycket folk där. Runt hälften av människorna i huset visar sig sedan även spela i antingen From Soil eller Fredag den 13:e. Trist att det inte kommer mer folk tycker jag men överlåter till Stationens arrangörer att lösa upp den knuten.

Ganska snart så går From Soil upp på scen och visar sig vara en trevlig överraskning. Det finns punk här men också stora bitar black metal. En kombination som jag gillar mycket. Känns gjuten i höstmörkret också. Ett band att hålla ögonen på helt klart. Sångaren ställer sig på golvet och försöker engagera den lilla publiken så gott han kan. Han gör ett godkänt jobb.

Sen så är det dags för Fredag den 13:e. Ett band jag inte har haft någon direkt koll på men som många har rekommenderat. Lite snabb inlyssning över internet innan giget bara. Efter att bandet börjar spela så kan jag bara konstatera att de känns helgjutna på scen. Det är snabbt och aggressivt och bandmedlemmarna tycks gilla vad dem gör väldigt mycket. Alltid något som höjer ett band live. Det tycks inte spela någon roll att det inte dök upp så mycket folk, bandet kör med fullt ställ och sådant inger alltid trevliga känslor.

De lyckas också få till lite drag bland publiken där ett litet gäng nu står längst fram vid scenen. Så även jag själv även om jag gömt mig lite vid höger högtalarstack. Fredagen den 13:e har ett tydligt punkuttryck men slänger också in influenser från lite olika håll. Även här kan jag höra en del black metal men också lite ’rock ’n rolliga’ influenser i stil med band som Disfear kanske. Att en bandmedlem rockar en Neurosis t-shirt och en annan en Gust tisha kanske säger något om influenserna också. Det låter bra hur som helst och du borde kolla in det här bandet.

Sen går bandet av scenen. Jag snackar lite med bekanta och några bandmedlemmar. Noterar att banden säljer en del vinyl och önskar att jag hunnit få lön. Sen så går jag hem och lägger mig på soffan. Eventuellt så var det chips inblandat.

Länkar:

From Soil

https://www.facebook.com/FromSoilSweden

http://fromsoil.bandcamp.com

Fredag den 13:e

https://www.facebook.com/fredagden13e

http://www.fredagden13e.blogspot.se

 

FÖLJ OSS!