Möt Winnie, Knockouts nya tränare och hemliga vapen!

IMG_0873
Cecilia, eller Winnie som hon kallas, är Nerike Knockouts nyaste tillskott på tränarfronten Infödd Örebroare men ganska nyligen hemkommen ifrån det stora landet i väst som varit hennes hem de senaste åren. Där var hon fresh meattränare och spelare i lagets Greensboro Roller Derby och Knockouts blev mer än måttligt exalterade när det kom ett mail ifrån Cecilia där hon frågade om hon kunde tänkas byta till vårt lag vid hemkomsten. Svaret var såklart ett rungande JA!

Så vem är hon och vad finns det för planer för Nerike Knockouts?

Berätta lite om dig själv utanför planen, finns det exempelvis något förutom Roller Derbyn du lägger mycket tid på?
Jag jobbar heltid som bibliotekarie och lärare, så det tar ju upp en del tid. Sedan försöker jag lägga så mycket tid jag bara kan på min man och min son så de inte känner sig helt bortglömda! Derby har ju en tendens att äta upp en hel del tid.

Vad fick dig att börja med Roller Derby?
Vi hade precis flyttat till en ny stad och min mans dotter bodde med oss. Jag försökte hitta något åt henne att göra, och hittade något jag aldrig hade hört talas om, Junior Roller Derby. Jag sökte information och tittade på en del youtubvideos och tyckte det såg ut som något hon skulle gilla. Hon var däremot inte alls intresserad, så då la vi bara ner det. Men derby fortsatte att spöka i mitt huvud, och några månader senare började jag kolla på vanlig derby på youtube och sen gick jag och såg en match på riktigt. Alla pratade alltid om att man hade så bra kamratskap och att att derbyvärlden var så inbjudande och vänlig, och jag ville gärna vara en del av det. Efter matchen var jag fast! Jag köpte ett par urdåliga Antiks skridskor och klarade Fresh Meat tryouts en månad senare.

Vad spelade du för position i Greensboro Roller Derby?
Jag gjorde lite allt möjligt, spelade alla positioner, men jag har alltid kännt mig mest som en jammer och det är det jag har varit bäst på.

2015 GC headshot

Hur är sporten i USA jämfört med Sverige?
Jag tror bara att sporten helt enkelt har hunnit utvecklas lite mer i USA. Så många lag här i Sverige har ju fortfarande problem att bara hålla sig med tillräckligt många aktiva åkare, så då är set svårt att gå framåt som lag. Sverige är ju definitivt på väg uppåt i derbyvärlden, men det tar tid. Sedan är roller derby en del av den amerikanska kulturen, det har funnits i olika former väldigt länge. De har ju även en rullskridskokultur som vi inte har här i Sverige, med många rullskridskorinkar i varje stad. Det är lite som de flesta svenskar kan åka skridskor på is iallafall lite, amerikaner kan åka rullskridskor. Då har de ju en viss nivå baskunskaper som vi inte ser här i Sverige. Däremot så är det mycket dyrare med hallhyra och liknande i USA, och det finns inga statliga bidrag att få som vi kan få här i Sverige.

Vad har Roller Derby betytt för dig, om man bortser ifrån det sportsliga?
Roller derby har varit det bästa jag någonsin gjort för mig själv. Det har gjort mig starkare mentalt och har gett mig ett nytt sätt att uttrycka mig på. Det finns en slags frihet i derby. Det kvittar vem du är, hur du är, hur du ser ut, vem du älskar eller vad du tycker om. Alla är välkomna till derby och man hittar många liktyckande människor. Derby är en plats där man kan koppla av världen utanför och bara vara. Visst, man tränar otroligt hårt och det är inte en lätt sport, men man får ut så mycket mer än bara träning. Man får vänner och en familj för livet.

Hur känns det att vara med i utvecklingen av Nerike Knockouts, såhär inför lagets deltagande i seriespelet och allt?
Det är otroligt roligt. Den klubben jag åkte med förrut hade blivit lite väl stor och med en del storhetskomplex, så det är väldigt roligt att få vara med i en klubb mer eller mindre från början. Vi har ju aldrig spelat ihop som ett lag bara vi, så det ska bli intressant att se vad för lag vi faktiskt är. Vi jobbar hårt med att utveckla alla åkare och bli det bästa laget vi kan bli inför premiären i december. Det är väldigt annorlunda från mitt gamla lag, men det är ett bra annorlunda.

Vad ser du kommer hända med knockouts inom den närmaste framtiden?
Just nu jobbar vi på att bli spelklara inför säsongstarten. Vi jobbar även på att få fram nya spelare. Vi har ett härligt gäng med Fresh Meat och vi hoppas få iallafall några av dessa spelklara till i december. Men Knockoutsgänget så jobbar vi på att använda de kunskaper som redan finns i laget och att lägga till de som jag kommer med från USA och tänka strategiskt och smart inför seriespelet. Vi är medvetna om våra begränsningar och styrkor och fortsätter jobba på att utveckla dom.

Har du och Knockouts tränare något långsiktigt mål för laget? Var ser ni laget vara om ett år exempelvis?
Vi har inte riktigt pratat långsiktigt än så länge. Eftersom jag kom till laget för bara två månader sedan, så vi har mest fokuserat på seriespel. Men om jag skulle tänka på det själv så är mitt mål att få ett smart, kraftfullt lag som spelar intelligent och inte slösar energi. Jag skulle vilja att vi kan ta oss an de starkare lagen i division ett om ett år och året efter det kunna gå upp i elitserien och börja jobba mot svenska mästerskapen.

Som alla spelare i Knockouts svarar Winnie på frågorna i inslaget ”Veckans Spelare” på bloggen.

Vilket är ditt Roller Derby namn och kan du berätta lite om varför?
Jag är en Doctor Who nerd, så när jag letade namn så ville jag ha något därifrån. Jag bestämde mig för att använda C. Oswin, som även låter som “See us win” vilket jag tyckte var passande. Jag kallas vanligtvis för Winnie. Man väljer ju även spelarnummer själv, och jag valde 46, den internationella koden för Sverige.

Vilken är din Roller Derby låt/ditt ledmotiv?
Warriors av Ronan Hardiman. Den är instrumental och helt underbart stark. Jag gillar även Centuries av Fall Out Boy.

Vilka superhjältekrafter skulle du ha om du fick välja fritt?
Jag har alltid drömt om att kunna flyga! Vem är din största kvinnliga förebild? Jag har ingen speciell förebild. Jag möter så många fantastiska människor varje dag och alla har något speciellt att beundra dem för.

Vem skulle du vilja tackla? (levande eller död)
Sverigedemokraterna. Hela bunten.

Vad är du riktigt skillad på inom sporten och vad vill du utveckla mer?
Footwork har alltid varit min grej, det tycker jag är otroligt roligt. Jag behöver jobba mer på att bli starkare och bli bättre på att trycka igenom en stark vägg.

Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att börja med Roller Derby?
Just do it. You won’t regret it. It will be hard, but all worth it.

Följ Nerike Knockouts på facebook

FÖLJ OSS!