Närke Kulturbryggeri – ett samtal med bryggarna Christoffer och Jesper- Del 1

Christoffer & Jesper

Christoffer & Jesper

Kaggen Stormaktsporter, Örebro Bitter och Rainbow Warrior är några av de ädla drycker som trollas fram på Närke Kulturbryggeri i Grenadjärstaden, Örebro.

Varför blir man bryggare, vilken musik passar bäst till Örebro Bitter och vad är planerna för bryggeriet framåt? Frågorna var många när vi fick chansen att sitta ned en eftermiddag med bryggarna Christoffer Mathiasson och Jesper Palm.

Berätta historien om Närke Kulturbryggeri, hur började allt?

Christoffer: För att inte ta hela långa historien så började Håge, Berith och Rolf genom att brygga hemma i köket.

Håge & Berith startade sen upp en hembryggarförening som för övrigt fortfarande är aktiv, efter ytterligare en tid blev lokalen vi huserar i nu ledig och då började planer smidas och ett koncept fick växa fram under ett par år.

Håge gick på en starta eget kurs och sen startade man företaget 2003 om jag minns det rätt.

2004 började man brygga, första ölen som bryggdes var Stormaktsporter men den första ölen som kom ut på puben var Örebro Bitter. Båda kommer från gamla hembryggarrecept.

Så kan man säga att det började, 2004 är första bryggåret men företaget startade 2003. Så vi har en form av 10 årsjubileum i år även om det kommersiella jubilerandet är 2014.

När kom ni två som bryggare in i bilden?

Christoffer: Jag kom in när jag pluggade bryggeriteknik via en kille som då hängde på Nynäshamns Ångbryggeri, han berättade att han kände några från Närke Kulturbryggeri i Örebro och gav mig numret.

Jag ringde och pratade in på svararen, Berith ringde tillbaks och vi pratade nån timma. Sen kom jag hit och bryggde med Håge, hängde runt 1 år innan jag efter en separation flyttade runt i Sverige och jobbade på olika ställen.

Jag hamnade sen som mältare på Tärnö där jag inte var nöjd med arbetsmiljön så jag ringde Håge och Berith igen för att kolla läget. En vecka efter det samtalet ringde Håge och frågade om jag ville komma och jobba på Närke.

Sommaren 2008 började jag på deltid, från hösten blev det heltid och provanställning.  Från Februari 2009 blev jag fast anställd. Thats it.

Jesper: Jag gick också bryggeriteknik, fast dom hade kortat ner utbildningen ett halvår när jag gick där. Sista halvåret från Maj till December förra året pluggade jag men jobbade halvtid samtidigt här, jag gjorde också min andra praktikperiod här. Jag fick även vara kvar och hjälpa till lite, de sa ganska snabbt att jag kunde få anställning efter skolan då de skulle dra fart på det stora bryggverket och behövde en bryggare till.

Jag har kört heltid ett år i December.

Jesper sliter igen

Jesper sliter

Hur kommer man på att man vill bli bryggare?
Christoffer: För mig var det fler orsaker, men en grej var väl att man slutade dricka öl för ruset. Som gammal punkare drack man allt möjligt, sen blev man intresserad av att se om det fanns annat än stor stark.

Så jag började testa lite öl och kände samtidigt för att göra nåt annat än vården där jag var i många år, jag vet att jag skojade nån gång om att starta ett eget bryggeri men känslan var väl att det aldrig skulle kunna hända.

I den vevan så hittade min dåvarande sambo en annons i tidningen om utbildning i bryggeriteknik, jag drog upp på infoträffen och träffade lärarna. Jag fastnade för det och de verkade se nåt i mig som de gillade,  jag var helt novis medans de flesta andra kom från hembryggande. Jag lärde mig massor av dom och givetvis även av Håge och Berit.

Det är fortfarande svårt att förstå att jag är där jag är, även nu efter 5 år om jag ska vara ärlig. Det är fortfarande skitkul!

Jesper: Jag har haft öl-intresse ganska länge och såg på stor stark som rätt tråkigt i längden, även om man ju givetvis haft den tiden med haha.

Den stora förändringen blev när jag började på Systembolaget, när jag snackade med kollegorna där förstod jag att öl kan smaka så mycket bättre än det jag var van vid. När jag jobbat där en tid och fått upp intresset för olika öltyper började jag undra varför det blir sån skillnad, då började jag läsa om vad är det som gör att en öl blir som den blir.

Då kände jag att det var riktigt intressant och började även brygga hemma, efter ett halvår som hemmabryggare hade jag känslan att det skulle vara jävligt kul att utbilda sig till bryggare.  Jag började kolla utbildningar och hittade bryggeriteknik, tyvärr hade ansökningstiden precis gått ut så jag fick vänta ett år till..

Det måste ha varit sjukt jobbigt?

Jesper: Ja riktigt irriterande! Roligt samtidigt då jag i den vevan gick med i Källarknut som är den hembryggarförening Christoffer nämnde tidigare. Då fick jag kontakt med Christoffer samtidigt som jag fick ett år att lära mig mer och ta lärdom från de andra medlemmarna på Källarknut.

Så till skillnad mot Christoffer som precis hittat intresset så hade jag bryggt hemma och var väl föreberedd innan utbildningen, jag kunde plugga i 2 dagar och brygga i 4 vilket var riktigt skönt.

Man kan säga att det är tack vare jobbet på Systembolaget mitt intresse togs vidare, det var lite så att man utgick från färgen på ölen i vad man gillade. Många kollegor som kunde väldigt mycket som lyfte upp mitt intresse.

Rätt fascinerande det där med färg på ölen, många man hör som säger att det är gott med ”mörkt öl”.

Christoffer: Folk går väldigt mycket på färg, när vi är på festivaler kommer många fram och vill ha nåt ljust för att man blir så mätt av mörk öl. Vi försöker alltid peta in en schysst porter, svart IPA eller liknande för att visa att färgen inte är så viktig.

Just det där är kul när man är på Bishop och hör personalen få den där frågan om en stor stark, en ljus öl och så vidare. Otroligt skoj att höra hur snyggt de löser det.

Om vi återgår till er herrar, vad är det bästa med att vara bryggare?

Christoffer: Det är kreativiteten, som exempel kan vi ta att man dricker en god öl och man vet att man kan göra en liknande eller bättre.

Det är kul när man sliter en hel dag och en månad senare tar man ut provet ur tanken och det är så gott och fint, eller att gå ner till Bishop och ta en Örebro Bitter och känna att detta har jag gjort.

Responsen från folk som kommer fram och säger att ölen var jättegod och pekar på vad som var gott, då växer man.

Jesper: Jag håller verkligen med, det är som Christoffer säger när man får testa sina egna grejer och känna att vi har gjort ett riktigt bra jobb.

Likaså om vi går vidare på det Christoffer sa, när man dricker en öl och känner att man vill göra nåt liknande. Då får man forska i smaker och hur de gjort för att få fram dom med mera, dessa saker är svinkul.

Jag gillar också den stora frihet vi har här, vi planerar vår egen tid och arbetsdag.  Det kommer in på den kreativitet Christoffer pratade om, vi  är delaktiga i processen från start till mål.

Christoffer: Sen är ju det roliga att man bryggt öl i alla tider, en sysselsättning med anor.  Just här gör vi ett riktigt hantverk, det gör att man kan vara stolt som arbetare.

Vem är det som bestämmer när ni tar fram nya öl, tar ni besluten själva om smak och form?

Christoffer: Vi gör det mesta kollektivt, jag har själv gjort några recept som kaffe-öl till exempel. Vi driver det gemensamt och pratar om det, vad vill vi ha och vad saknar vi?

Sen kan någon vara mer drivande, men besluten tas kollektivt.  Det är så vi jobbar inom bryggeriet.

Närke etiketter

Närke etiketter

När vi pratar smaker så har ni ju haft ett gäng sköna öl, Hej! Jag heter Hampus, Gransus och favoriten Bävern som exempel.  Är alla dessa baserade på galna idèer eller finns det nåt annat bakom?

Christoffer: Det är kopplat till anor och traditioner, dom öl vi har gjort med örter och kryddor är gamla traditionella öl.

Även bävern?

Christoffer: Nej, bävern är nog mer sprit med några droppar i pavan till älgjakten Norrland. hehe

Hur kommer man fram till att göra en öl på till exempel bävergäll, ser man det som ett galet experiment?

Jesper: Just bävern är lite speciell och var en knasig idé som Håge fick från början.

Christoffer: Det kommer från att man kryddar brännvin och varför ska man inte likväl krydda öl? Det är lite tankegången..

Jesper: Precis!  Gransus, Skvatt GALEn och de andra örtölen är baserade på de traditionella kryddor man använde innan man hade humle uppe i Norden.

Vi gör det förvisso på ett modernt sätt eftersom vi har en större kunskap i allt som ligger bakom bryggningen och brygger inte som man gjorde då ute i obygden.

Sen har vi även en bok från 50-60 talet skriven av en professor i Uppsala som vi får mycket information och idéer av när det gäller traditionella öl-kryddor.  Jag tittar också på nätet på sidor med information om svenska kryddor och örter, i slutändan handlar det om smaker och hur du ska få in dessa i ditt öl.

Hur ser skapandet ut, kommer man på att man vill göra en svart IPA och snickrar efter det eller utgår man från tillgången på vissa råvaror?

Christoffer: Vi sätter ölstilen och smakerna utifrån vad man vill ha för öl, oftast är det idè och smakerna som sätter receptet.

Vi gjorde nyligen ”Gnällbältarn” till Örebro Ölcafé och då satte vi oss ner och pratade om hur vill vi att det ska smaka och vad sa vi på mötet med grabbarna från caféet?  Det ska funka till husmanskost, då ska det vara lite maltigare men vi vill fortfarande ha en humleprofil.

Där specar vi ner smakerna och sen utifrån det börjar vi plocka råvarorna för att skapa den ölen.

Christoffer sliter

Christoffer sliter

Berätta lite kort om hur en bryggdag ser ut.

Jesper: När vi brygger börjar vi vid 06:00 så man kommer igång och får gå hem i hyfsad tid. Vi har förberett varmt vatten och färdigkrossad malt inför bryggning, det första vi gör är att blanda malt och vatten för att mäska in. Det ska stå en timme, då förbereder vi lite rengöring av ledningar som vi ska pumpa ölen i och sen fikar vi lite. Ibland ute på lastkajen då det ska vara extra trevligt.

Under dagen sen så är det en av oss som sköter bryggningen, håller koll på lakningen, temperaturen och sockerhalten i vörten så det inte händer nåt konstigt och man kommer dit man ska.

Den som inte sköter bryggningen och de andra förbereder jäsrum genom att göra rent karen ordentligt och så där. Det funkar att brygga på 2 personer, är vi 3 så blir det lite lugnare och nån kan ta hand om de andra saker som pockar på.

Dagen rullar på, vi försöker äta lunch under tiden det kokar. Det går inte alltid, beror lite på hur mycket man behöver göra under koket, om man ska i humle och så där. Brygger vi på stora bryggverket så äter vi efter kylningen av vörten, då har det kokat klart och vi kyler det och pumpar in i jäskaret.

Vi kyler genom att pumpa genom plattkylen, kallvatten i ena änden och varm vört i andra och får ut kall vört och varmt vatten. Vi sparar då varmvattnet till dagen efter för att spara energi.

Efter det är det i med jästen och städa, eventuellt också att förbereda morgondagens bryggning.

Då vi är ett litet bryggeri är det även mycket att hålla koll på utöver bryggning, leveranser till pubar med mera.

Jesper sliter

Jesper sliter igen

Skiljer sig processen beroende av vilken öl ni brygger?

Det är ganska lika processer i grunden, skogsölen är lite mer meckiga då det oftast är konstiga saker man ska ha i koket. Rensa en-kvistar och liknande blir en del i tillverkningen som exempel…

Hur döper ni ölen då? Örebro Bitter känns rätt genialt som exempel.

Jesper: Hehe, ibland är det väl genomtänkt och ibland är det bara en dålig idè.

Christoffer: Många namn kommer upp spontant, det är väldigt sällan det är så genomtänkt. Många öl har ett namn under bryggningen och ett annat när det är klart.

Ta till exempel Skvatt GALEn hur kom det till?

Skvatt galen kommer sig av att det är lite skvattram, Myrica Gale (som är pors på latin) och lite en.)

Jesper: Det kanske är ett av de mer genomtänkta namnen…

Christoffer: Ja på sätt och vis är det ju det. Gällande Örebro Bitter så var det inte ens meningen att det skulle vara komiskt, det är en bitter ale från Örebro. I Karlstad har de jättekul åt det, sen kom vår slogan ”Du blir vad du dricker – Örebro Bitter” för några år sen.

Ofta så kommer det av råvaror eller annat, K’ll n v fn d vll är ett annat exempel där Rolf en av delägarna slängde ur sig ”kalla den va fan du vill”. Vi tog bort vokalerna och det blir jätteroligt då folk får klura till på hur man säger det.

Jesper: Ibland kan det också vara att man kommer på ett bra ölnamn först, sen tittar man på öltypen.

Så, nu har vi avhandlat  hur man kan bli bryggare samt hur man gör en bra öl och massor annat,  I del 2 kommer vi bland annat gå in på musik och Örebro som ölstad.

Foto: Alexander Nätterlund

 

FÖLJ OSS!

Trackbacks

 1. … [Trackback]

  […] Read More here: orebrostad.se/hem/narke-kulturbryggeri-ett-samtal-med-bryggarna-christoffer-och-jesper-del-1/ […]

 2. The Absent Game

  Concerning me and my husband we have owned additional MP3 players through the years than I can count, like Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few many years I’ve settled down to one line of players.

 3. Third Flower

  My wife and that i are already now delighted that Albert could perform his scientific studies as a consequence of the suggestions he had by way of your web content. It is on occasion perplexing to only generally be freely giving ways which a number of…

 4. The Absent Game

  Involving me and my husband we have owned additional MP3 players through the years than I can count, which includes Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few a long time I’ve settled down to one line of playe…

 5. Woman of Alien

  Fantastic do the job you have got accomplished, this great site is really awesome with superb details. Time is God’s strategy for holding every little thing from occurring at the same time.

 6. The Absent Game

  Amongst me and my husband we have owned extra MP3 gamers over the years than I can count, which include Sansas, iRivers, iPods (traditional & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few a long time I’ve settled down to one line of players.

 7. Souls in the Waves

  Very good Early morning, I just stopped in to go to your internet site and thought I’d say I liked myself.

 8. … [Trackback]

  […] There you will find 11407 more Infos: orebrostad.se/hem/narke-kulturbryggeri-ett-samtal-med-bryggarna-christoffer-och-jesper-del-1/ […]

 9. Healing’s Dragon

  to find matters to enhance my web-site!I suppose its ok for making usage of a few of your respective principles!!

 10. Third Flower

  My wife and i have been now delighted that Albert could perform his reports on account of the suggestions he had through your website. It can be from time to time perplexing to just generally be freely giving measures which some individuals might have…

 11. Third Flower

  My wife and that i are already now delighted that Albert could execute his research as a consequence of the tips he had by way of your web content. It is from time to time perplexing to just normally be making a gift of actions which a number of people…

 12. The Ships’s Voyages

  I think technological innovation just makes it worse. Now there’s a channel to in no way treatment, now there is not going to become a prospect for them to find out.

 13. Third Flower

  My wife and that i have already been now delighted that Albert could perform his scientific tests as a result of the ideas he had by means of your website. It is actually from time to time perplexing to only constantly be giving freely steps which many…

 14. The Birch of the Shadow

  I think there may perhaps become a handful of duplicates, but an exceedingly useful list! I have tweeted this. Lots of thanks for sharing!

 15. The Absent Game

  Concerning me and my husband we’ve owned extra MP3 gamers over the years than I can count, which include Sansas, iRivers, iPods (common & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few decades I’ve settled down to one line of players.

 16. The Absent Game

  In between me and my husband we’ve owned far more MP3 gamers over time than I can count, which include Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few many years I’ve settled down to one line of players.

 17. … [Trackback]

  […] Find More Informations here: orebrostad.se/hem/narke-kulturbryggeri-ett-samtal-med-bryggarna-christoffer-och-jesper-del-1/ […]

 18. Michael Kors Bags

  I was more than happy to find this web-site.I needed to thanks to your time for this glorious read!! I undoubtedly having fun with every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 19. Oakley Store

  Needed to write you one little bit of remark just to say thanks again for these breathtaking advice you’ve contributed in this case. It is particularly open-handed of you to give publicly all a lot of people could have distributed as an ebook to earn…

 20. Michael Kors Outlet Online

  I needed to post you this little bit of observation so as to give thanks again over the marvelous views you have documented here. It was wonderfully generous of people like you to present unreservedly what exactly most of us could have marketed as an e…

 21. Cheap Jordans For Sale

  I have to convey my passion for your generosity supporting men and women who actually need guidance on this one subject. Your special dedication to passing the solution along was definitely practical and has consistently made women like me to get to th…

 22. Oakeyley Sunglasses Sale

  I definitely wanted to develop a simple note to be able to appreciate you for all the fantastic ideas you are giving on this site. My extended internet look up has finally been honored with really good facts and techniques to talk about with my friends…

 23. Oakley Outlet Online

  I am only writing to make you be aware of of the wonderful discovery my cousin’s child found browsing your web page. She picked up so many pieces, including how it is like to possess a great helping character to get other folks completely comprehend v…

 24. Air Jordan 11

  I have to get across my love for your kindness in support of individuals that have the need for help with in this theme. Your very own dedication to getting the solution all around had been exceedingly significant and have really made guys and women mu…

 25. Cheap Oakley Sunglasses

  I really wanted to compose a note in order to appreciate you for all of the lovely tips and hints you are writing on this website. My time consuming internet lookup has at the end of the day been compensated with sensible details to write about with my…

 26. Michael Kors Handbags

  I in addition to my friends happened to be studying the nice advice from the website and at once developed a horrible suspicion I never expressed respect to the web site owner for those secrets. All of the young boys appeared to be absolutely happy to…

 27. Title

  […]we like to honor lots of other web web pages around the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 28. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless actually really worth taking a appear, whoa did one particular learn about Mid East has got extra problerms too […]

 29. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nonetheless really really worth taking a appear, whoa did a single master about Mid East has got much more problerms also […]

 30. Title

  […]very couple of websites that occur to be in depth below, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 31. Google

  Although sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we really feel they’re in fact worth a go by way of, so have a look.

 32. canada goose women canada goose montebello parka

  canada goose brown hybridge women lite jackets canada goose brown chilliwack bomber women canada goose black hybridge lite jackets women canada goose black expedition parka women canada goose blue women montebello parka canada goose black hybridge wome…

 33. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nevertheless truly really worth taking a search, whoa did one particular discover about Mid East has got more problerms at the same time […]

 34. nike max 2014 men black orange running shoes

  hypervenom phelon tf jnr boots charcoal crimson yellow black casquette nfl casquette dallas cowboys nike air max command running mens shoeswhite wolf grey black nike air max 1 essential training shoes purple dark gray light gray white mens ray allens a…

 35. tannlege oslo

  […]very handful of internet sites that take place to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly nicely really worth checking out[…]

 36. nike free run 2 unisex gray blue 558

  nike kobe 9 low blanc or boys nike lil posite one infant black white game royal sale impeccable menthe verte nylon technique 2014 doudoune aminta moncler la vente en ligne new releases air max 2013 shoes for sale white black silver fashion hard wearin…

 37. auction

  […]that would be the finish of this report. Right here you’ll discover some internet sites that we think you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 38. sohbet hatti

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nevertheless definitely really worth taking a appear, whoa did one particular discover about Mid East has got extra problerms at the same time […]

 39. hawaiian isles kona coffee

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nevertheless truly really worth taking a search, whoa did one discover about Mid East has got more problerms as well […]

 40. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nonetheless truly really worth taking a search, whoa did 1 discover about Mid East has got much more problerms at the same time […]

 41. Title

  […]that could be the end of this post. Right here you’ll come across some web sites that we consider you will appreciate, just click the links over[…]

 42. Title

  […]just beneath, are many completely not associated web sites to ours, having said that, they are surely worth going over[…]

 43. pdr training course

  […]we prefer to honor a lot of other internet sites around the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out[…]

 44. گرافیست

  […]we like to honor many other net websites around the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 45. pdr training

  […]that is the end of this write-up. Right here you’ll discover some internet sites that we think you’ll appreciate, just click the links over[…]

 46. Title

  […]we like to honor a lot of other world-wide-web web sites on the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 47. coffee beans

  […]check beneath, are some completely unrelated internet sites to ours, having said that, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 48. Lawyer-tips

  […]although sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we feel they are actually worth a go via, so possess a look[…]

 49. website backlinks

  […]we prefer to honor quite a few other internet web pages on the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 50. Opciones Binarias

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nevertheless truly worth taking a appear, whoa did one find out about Mid East has got additional problerms as well […]

 51. Title

  […]please go to the internet sites we stick to, including this a single, as it represents our picks from the web[…]

 52. kona coffee

  […]that may be the end of this article. Right here you’ll find some web-sites that we feel you will enjoy, just click the links over[…]

 53. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nevertheless really worth taking a search, whoa did a single study about Mid East has got far more problerms at the same time […]

 54. base rock

  […]very handful of internet sites that happen to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly nicely worth checking out[…]

 55. coffee beans

  […]we prefer to honor quite a few other net websites around the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out[…]

 56. kemal akar instagram

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nonetheless seriously worth taking a search, whoa did a single understand about Mid East has got far more problerms too […]

 57. sohbet hatları

  […]we prefer to honor several other world-wide-web sites around the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 58. Title

  […]we prefer to honor several other world wide web web sites on the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 59. Title

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they’re actually worth a go by, so possess a look[…]

 60. better homes and garden

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nevertheless really really worth taking a appear, whoa did one study about Mid East has got extra problerms at the same time […]

 61. michael kors outlet

  Aw, this was a really nice post. In thought I want to put in writing like this moreover ?taking time and precise effort to make a very good article?however what can I say?I procrastinate alot and by no means appear to get something done.

 62. chanel brillen shop

  […]we like to honor numerous other world-wide-web websites on the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 63. find more

  […]very couple of websites that take place to become detailed below, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 64. look here

  […]check beneath, are some entirely unrelated internet websites to ours, on the other hand, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 65. jeans button

  […]although internet websites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they’re basically worth a go through, so have a look[…]

 66. grommets

  […]we like to honor several other world wide web web sites on the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 67. denim rivet

  […]that may be the end of this post. Here you will locate some internet sites that we think you’ll value, just click the hyperlinks over[…]

 68. colored snaps baby clothes

  […]we like to honor lots of other world wide web sites on the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 69. race car decals

  […]that would be the finish of this article. Here you’ll locate some internet sites that we think you’ll value, just click the hyperlinks over[…]

 70. my company

  […]check beneath, are some completely unrelated websites to ours, however, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 71. bantningspiller

  […]that may be the end of this post. Here you will find some web-sites that we consider you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 72. Pop Up Stand

  […]although web sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they’re truly really worth a go by way of, so have a look[…]

 73. filme online hd

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they’re truly really worth a go through, so have a look[…]

 74. Title

  […]we prefer to honor quite a few other net web-sites around the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 75. Title

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they are truly worth a go by way of, so possess a look[…]

 76. Title

  […]we prefer to honor several other world wide web sites around the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 77. kona coffee

  […]Every once inside a even though we pick out blogs that we study. Listed beneath are the most up-to-date web pages that we choose […]

 78. download music

  […]very handful of websites that transpire to become comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 79. elektronik sigara

  […]we like to honor quite a few other online websites on the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 80. Powerful Sound and Audio

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they may be essentially really worth a go via, so possess a look[…]

 81. Continued

  […]Every once inside a even though we opt for blogs that we study. Listed beneath are the most recent web sites that we pick out […]

 82. Title

  […]that will be the end of this write-up. Here you’ll locate some internet sites that we feel you’ll appreciate, just click the links over[…]

 83. Title

  […]check beneath, are some completely unrelated sites to ours, nonetheless, they are most trustworthy sources that we use[…]

 84. Title

  […]although internet websites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they’re in fact really worth a go through, so have a look[…]

 85. rimless frames

  […]Every as soon as in a although we opt for blogs that we study. Listed beneath would be the newest web pages that we decide on […]

 86. Fun88 Indonesia

  […]although web sites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they are essentially worth a go as a result of, so possess a look[…]

 87. filme 2013

  […]check below, are some absolutely unrelated internet sites to ours, however, they are most trustworthy sources that we use[…]

 88. プラセンタ

  […]just beneath, are a lot of totally not connected web sites to ours, on the other hand, they’re certainly really worth going over[…]

 89. furniture

  […]please go to the websites we comply with, such as this one particular, because it represents our picks from the web[…]

 90. Learn More Here

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they may be basically worth a go via, so possess a look[…]

 91. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nonetheless really worth taking a search, whoa did 1 master about Mid East has got much more problerms as well […]

 92. view website

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nonetheless actually worth taking a look, whoa did a single learn about Mid East has got additional problerms too […]

 93. luxury garden furniture

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nonetheless definitely really worth taking a look, whoa did a single understand about Mid East has got a lot more problerms too […]

 94. find out here now

  […]that will be the finish of this report. Right here you will locate some web sites that we consider you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 95. Jueza Berdión de Crudo

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they’re actually really worth a go through, so possess a look[…]

 96. ready mix tablet binder

  […]we like to honor several other world-wide-web web sites around the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 97. Title

  […]just beneath, are a lot of completely not associated web pages to ours, nevertheless, they are surely worth going over[…]

 98. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nonetheless actually worth taking a search, whoa did one particular learn about Mid East has got more problerms also […]

 99. Title

  […]please go to the web pages we follow, which includes this a single, as it represents our picks from the web[…]

 100. Title

  […]we like to honor many other internet websites around the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 101. french coffee

  […]we like to honor quite a few other net internet sites around the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 102. party tents

  […]just beneath, are many entirely not related web pages to ours, even so, they’re surely really worth going over[…]

 103. euro iptv

  […]always a significant fan of linking to bloggers that I like but really don’t get quite a bit of link really like from[…]

 104. spiro michals lawyer

  […]we like to honor many other world wide web internet sites on the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 105. Title

  […]we like to honor several other online sites on the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 106. Title

  […]that may be the end of this write-up. Here you’ll find some web-sites that we think you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 107. Title

  […]Every once in a when we select blogs that we study. Listed beneath are the newest web-sites that we decide on […]

 108. Google

  Very handful of internet sites that transpire to be comprehensive below, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out.

 109. Title

  […]that could be the end of this post. Right here you will locate some internet sites that we feel you’ll value, just click the links over[…]

 110. other

  […]please check out the web pages we stick to, such as this 1, because it represents our picks through the web[…]

 111. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nonetheless really worth taking a look, whoa did a single study about Mid East has got a lot more problerms as well […]

 112. Waste Equipment

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they’re essentially really worth a go by way of, so have a look[…]

 113. fun

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they’re basically worth a go through, so have a look[…]

 114. Title

  […]very couple of internet sites that occur to become comprehensive below, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out[…]

 115. Title

  […]check below, are some completely unrelated web sites to ours, even so, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 116. Denver web designer

  […]that may be the end of this write-up. Here you’ll locate some internet sites that we believe you’ll value, just click the hyperlinks over[…]

 117. Title

  […]just beneath, are a lot of completely not connected internet sites to ours, nonetheless, they’re surely really worth going over[…]

 118. Title

  […]just beneath, are several entirely not related websites to ours, even so, they’re surely worth going over[…]

 119. Title

  […]that is the finish of this article. Here you will discover some sites that we believe you will appreciate, just click the links over[…]

 120. kona coffee

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I enjoy but don’t get a great deal of link really like from[…]

 121. ground coffee

  […]that could be the end of this write-up. Right here you’ll discover some internet sites that we believe you’ll enjoy, just click the links over[…]

 122. kona coffee

  […]just beneath, are several absolutely not connected web pages to ours, on the other hand, they are surely worth going over[…]

 123. Title

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they’re actually really worth a go as a result of, so have a look[…]

 124. Investition

  […]just beneath, are various entirely not associated web pages to ours, nevertheless, they may be surely really worth going over[…]

 125. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nonetheless seriously really worth taking a look, whoa did a single find out about Mid East has got additional problerms as well […]

 126. Stromanbieter

  […]just beneath, are quite a few entirely not connected web-sites to ours, even so, they may be surely worth going over[…]

 127. avast premier license key

  I’m impressed, I must say. Really rarely do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the issue is something that not enough people are speaking intellig…

 128. do it yourself credit repair

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nonetheless actually really worth taking a appear, whoa did a single master about Mid East has got more problerms as well […]

 129. Title

  […]just beneath, are quite a few completely not related sites to ours, however, they may be surely worth going over[…]

 130. Title

  […]we prefer to honor many other world wide web sites around the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 131. …For further Information click here

  […]The entire glance of your web site is wonderful, let well as the content![…]

 132. micropod 2

  […]check below, are some entirely unrelated internet sites to ours, nonetheless, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 133. Title

  […]that could be the end of this post. Right here you will uncover some sites that we think you will enjoy, just click the links over[…]

 134. Title

  […]although websites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they are truly really worth a go by way of, so possess a look[…]

 135. Title

  […]please go to the web-sites we comply with, such as this one, because it represents our picks through the web[…]

 136. iPad

  […]please go to the websites we follow, including this 1, because it represents our picks through the web[…]

 137. Title

  […]just beneath, are many absolutely not associated websites to ours, even so, they’re certainly worth going over[…]

 138. pop over to these guys

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nevertheless actually worth taking a search, whoa did one particular master about Mid East has got far more problerms as well […]

 139. check my blog

  […]just beneath, are several totally not connected internet sites to ours, even so, they may be surely really worth going over[…]

 140. Bandar Bola

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nevertheless truly worth taking a appear, whoa did a single study about Mid East has got more problerms at the same time […]

 141. Bonuses

  […]we came across a cool web site that you simply may appreciate. Take a appear for those who want[…]

 142. try this web-site

  […]check below, are some entirely unrelated internet sites to ours, having said that, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 143. Piece Of Heaven

  […]we prefer to honor lots of other world-wide-web websites on the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 144. fukuidatumou

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless actually really worth taking a look, whoa did 1 understand about Mid East has got far more problerms as well […]

 145. fukuidatumou

  […]that is the end of this report. Right here you will obtain some web-sites that we feel you’ll enjoy, just click the links over[…]

 146. read this

  […]that is the end of this article. Here you will uncover some web-sites that we think you will appreciate, just click the links over[…]

 147. Title

  […]we prefer to honor many other net internet sites on the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 148. Title

  […]we like to honor lots of other world-wide-web websites on the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 149. Title

  […]just beneath, are quite a few completely not connected sites to ours, nevertheless, they are surely really worth going over[…]

 150. Title

  […]please check out the sites we comply with, including this one particular, because it represents our picks through the web[…]

 151. Buy Followers on Twitter

  […]although websites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we feel they’re basically worth a go by means of, so have a look[…]

 152. indir ücretsiz

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nevertheless seriously really worth taking a search, whoa did one particular master about Mid East has got far more problerms too […]

 153. best coffee

  […]please pay a visit to the web-sites we follow, including this 1, because it represents our picks from the web[…]

 154. hawaiian coffee company

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nevertheless really really worth taking a look, whoa did 1 learn about Mid East has got more problerms as well […]

 155. Title

  […]that may be the end of this article. Right here you will discover some sites that we believe you will enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 156. iPhone Doktor Bremen

  […]that would be the end of this write-up. Right here you will come across some sites that we assume you’ll value, just click the hyperlinks over[…]

 157. Find more there:

  […] What host are you the use of? Can I am getting your associate link for your host? I desire my website loaded up as fast as yours lol[…]

 158. fsbo

  […]please go to the websites we follow, which includes this one particular, because it represents our picks from the web[…]

 159. CV

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless definitely worth taking a look, whoa did a single learn about Mid East has got a lot more problerms too […]

 160. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless genuinely really worth taking a search, whoa did a single find out about Mid East has got a lot more problerms also […]

 161. Title

  […]Every when inside a whilst we pick out blogs that we read. Listed below would be the latest websites that we pick out […]

 162. Title

  […]although web sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they’re truly worth a go by way of, so have a look[…]

 163. Title

  […]that would be the end of this article. Here you will uncover some web-sites that we consider you’ll value, just click the hyperlinks over[…]

 164. Title

  […]that would be the finish of this write-up. Here you’ll obtain some websites that we believe you will value, just click the hyperlinks over[…]

 165. Used car dealer

  […]very handful of sites that take place to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly nicely worth checking out[…]

 166. Title

  […]just beneath, are many completely not associated web pages to ours, on the other hand, they may be surely really worth going over[…]

 167. Title

  […]just beneath, are many entirely not associated web pages to ours, having said that, they’re certainly really worth going over[…]

 168. Title

  […]we prefer to honor quite a few other online web pages on the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 169. Title

  […]although web sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we feel they may be truly really worth a go via, so possess a look[…]

 170. Title

  […]just beneath, are a lot of completely not connected websites to ours, however, they are certainly really worth going over[…]

 171. Title

  […]that would be the end of this report. Right here you will find some web pages that we think you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 172. Title

  […]we like to honor a lot of other web web pages on the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 173. Title

  […]we prefer to honor a lot of other web websites around the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 174. Title

  […]always a major fan of linking to bloggers that I enjoy but do not get a great deal of link like from[…]

 175. dpboss

  […]just beneath, are numerous absolutely not associated internet sites to ours, however, they’re certainly really worth going over[…]

 176. configurar paso a paso kodi

  […]we like to honor many other web internet sites on the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 177. porn

  […]we came across a cool internet site that you just may well enjoy. Take a look when you want[…]

 178. 福井脱毛

  […]Every after inside a while we pick out blogs that we read. Listed beneath are the most up-to-date internet sites that we pick […]

 179. 오나홀

  […]Every once in a while we pick blogs that we read. Listed below are the most up-to-date web sites that we select […]

 180. Doctor

  […]that will be the finish of this article. Right here you will find some web-sites that we think you’ll appreciate, just click the links over[…]

 181. Looking around

  I like to look in various places on the internet, regularly I will just go to Digg and follow thru

 182. Title

  […]just beneath, are many totally not connected sites to ours, nevertheless, they may be surely worth going over[…]

 183. hydrochrome

  […]Every once inside a although we pick blogs that we read. Listed below would be the most up-to-date internet sites that we opt for […]

 184. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nonetheless really worth taking a appear, whoa did 1 discover about Mid East has got far more problerms as well […]

 185. taweez for love

  […]we like to honor quite a few other online websites on the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 186. Title

  […]just beneath, are numerous completely not related websites to ours, on the other hand, they may be surely really worth going over[…]

 187. Title

  […]very handful of web sites that happen to be detailed beneath, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out[…]

 188. Stylish Rompers

  […]very few internet websites that transpire to become comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 189. YATESPERFORMANCETRAINING.COM

  […]we prefer to honor lots of other online sites around the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 190. Title

  […]we prefer to honor numerous other internet web sites around the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 191. photographer

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nevertheless really really worth taking a appear, whoa did 1 find out about Mid East has got far more problerms as well […]

 192. robert

  […]we like to honor several other net web-sites on the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 193. Title

  […]just beneath, are a lot of entirely not connected web pages to ours, on the other hand, they may be certainly worth going over[…]

 194. istikhara for love marrriage

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nevertheless definitely really worth taking a appear, whoa did 1 study about Mid East has got extra problerms also […]

 195. home decor

  […]we prefer to honor quite a few other net websites around the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 196. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nevertheless genuinely worth taking a look, whoa did one particular find out about Mid East has got much more problerms too […]

 197. SEO training in Lahore

  […]we like to honor a lot of other net sites around the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out[…]

 198. Title

  […]very handful of websites that occur to be detailed below, from our point of view are undoubtedly properly really worth checking out[…]

 199. kobe shoes

  Thanks a lot for providing individuals with an extraordinarily spectacular opportunity to read in detail from here.look forward to so many more cool times reading here. Thanks once more for all the details.