Negative Approach och Sekt 160803

PSX_20160805_135643

1981 bildades Negative Approach i den hårdföra staden Detroit och gick efter några släpp, i synnerhet enda albumet ”Tied Down” från 1983, så småningom till historien som en av de viktigaste pionjärerna inom den amerikanska hardcore scenen. Personligen så gör det mig också pepp på att se dem då de var ett av de första banden som släpptes på det legendariska skivbolaget ”Touch and Go”. Ett skivbolag som sedan skulle släppa många personliga favoriter med band som Big Black, The Jesus Lizard eller Butthole Surfers.

 

Det tycks vara en del gamla hjältar associerade med US Hardcore-världen i rörelse i Sverige just nu. Örebro hade nyligen besök av Los Crudos och band som MDC har turnerat i landet under sommaren (Örebro, varför bokade ingen detta???). Att gå och se ett legendariskt band som Negative Approach känns självklart.

 

Kvällen bjuder också på en öppningsakt vid namn Sekt. Sekt är ett nybildat band från Örebro som gör sin första spelning ikväll. Sekt innehåller, tillsammans med Anders Alexandersson, Tobias Axelsson, Daniel Lindau och Kalle Bergstedt, sångaren Stefan Heidevik som jag själv haft en del projekt ihop med, bland annat engångsprojektet Abandoned Cities. Därifrån så har jag lärt mig vad Stefan är kapabel till vid en mikrofon. Karln har helt enkelt en fantastisk röst för musik av ett mörkt och smått vanvettigt slag. Något som han gärna också förstärker med kreativt användande av delay, reverb och andra effekter på micken. Sekt låter också väldigt bra tycker jag. Det är malande och mörkt. Rytmerna och riffen känns klockrena och Stefans röst går från rasande till något nästan eteriskt upprepade gånger under giget. Ett band att hålla ögonen på helt klart. Det enda jag saknar personligen skulle kanske vara någon galenskap live som skulle göra spelningen mer underhållande. En eller ett par medlemmar som hoppar ner bland publiken kanske eller något dylikt. Det är ju dock bandets allra första gig och med tanke på det så är betyget med beröm godkänt. Sekt påminner mycket om de gamla norrländska hjältarna Breach och bör vara något för er som uppskattar dem samt band som Neurosis, Gust eller Terra Tenebrosa.

 PSX_20160805_135308

Sekt

Negative Approach intar scenen hyfsat tidigt under kvällen. Det som följer är ett set med hård och rak hardcore punk av den gamla amerikanska skolan. Det hela känns väldigt avskalat och rakt på. Sångaren John Brannon har en ilsken uppsyn och tycks för det mesta ha blicken fixerad vid någon punkt längre bak i lokalen. Gitarristen tillbringar hela spelningen med att stå bredbent med ryggen åt publiken. Låtarna går oftast in i varandra eller skiljs åt med en snabb inräkning med trumpinnar. Mellansnacket är rätt minimalt fram tills slutet av spelningen då John Brannon tackar oss för att vi kommer ut på en onsdag. Vi får också se en kort diskussion mellan bandet då de diskuterar vad de ska spela för extranummer där John Brannon bland annat annonserar att de borde spela ”some 70’s shit”. För Negative approach växte förstås upp under 1970-talet med band som The Stooges, MC5 eller The New York Dolls. Gitarristens bredbenta pose känns också bra mer 70-tal än 80-talets hardcore scen måste jag säga. Bandet slänger också ut en cover på The Stooges. En cover på brittiska Sham 69s ”Borstal Breakout” får vi också höra. Lite småkul med covers men också lite onödigt tycker jag då Negative Approachs eget material räcker långt och väl. Som helhet så är Negative Approach 2016 klart godkända som liveakt även om jag tycker att det också blir aningen stillastående och gubbigt ibland. Inte så konstigt från ett band som har funnits i över 30 år kanske.

 

Publiken ikväll är också lite småtråkig och stillastående. Tyvärr så är det ofta fallet i Örebro. Exakt vad det beror på vet jag inte men folk verkar oroa sig mycket för att leva om för mycket på en spelning (så även jag själv är jag rädd). Undantaget är några killar längst fram som försöker få igång en mosh vid några tillfällen under spelningen. Tyvärr så gör de det på ett hyfsat våldsamt sätt som antagligen gör att folk längre bak blir mindre pepp på att gå fram till scenen. Jag själv får ett olyckligt riktad ben rätt i skrevet tidigt under spelningen. Yngre män som våldsamt hoppar in i varandra är något jag har blandade känslor för. Det är förstås skoj att hoppa runt men det blir också väldigt lätt en exklusiv liten herrklubb som hindrar andra från att uppleva band på nära håll då det inte är så skoj att få en arm eller ett ben i skallen, skrevet eller dylika kroppsdelar. Jag hoppas att de hade kul hur som.

 

Om ni inte har lyssnat på Negative Approach tidigare så rekommenderar jag lite forskning i det tidiga 1980-talets US hardcore scen. Börja med skivan ”Tied Down” från 1983 kanske?

 

Jag rekommenderar er också starkt att kolla upp Sekt. Det görs med fördel på deras Bandcamp sida: https://sektband.bandcamp.com

 

Foto: Peter Lindström

 

FÖLJ OSS!