Sabaton Open Air, en betraktelse i livsglädje – Dag 1.

Rubrik

När jag fattade pennan och blocket för att besöka Falun och Sabaton Open Air för tredje året i rad, var det som att komma hem efter ett års frånvaro från ”Metalhead”-familjen.

Återigen laddades tre späckade dagar med Metal-band, såväl gamla bekanta som nya och i de flesta fallen med instrumenten laddade för en ”Eargasm”-kavalkad för att ta oss igenom vintern och väntan på nästa års besök.

IMG_9187-1

Rockstad Falun/Sabaton Open Air har en unik förmåga att få dig att må bra och känna dig välkommen. Funktionärerna och alla banden som slitit inför och under festivalen har alltid unnat dig ett leende, trots att de i många fall knappt sovit en blund på närmare en vecka, det är respekt.

IMG_9036-1

När vi under årets festival också förärats en sensommar med stekande dagar och svala kvällar, är förutsättningarna på topp, nu kan vi lägga all kraft på att njuta av Metalens alla grenar under dagarna tre.

IMG_8989-1

Mitt i all njutbar Falunsk dalatrivsel krävs dock lite musik för att skapa den perfekta stämningen och nu ska vi ägna oss åt lite av den varan. Tyvärr anlände inte min fotograf sent på torsdagen som undertecknad utan på fredagen, så de två banden jag hann njuta av under torsdagen finns bara på mina näthinnor och vi får försöka fånga dem med ord istället medan ni beskådar lite mingelbilder från helgen.

Raubtier

Industrimetal med norrländsk touch är kanske en förenklad beskrivning av Raubtier, men när jag med den norrländska touchen menar en härlig tyngd och beslutsamhet ringer det säkert flera klockor av igenkännande.

Raubtier öppnade spelningen till tonerna av såväl Nordman som Björnes Magasin innan de ens äntrade scen och med tanke på att många av Metalheadsen eller deras barn växt upp med Björne, så är det snart sprängfyllt med folk framför kravallstaketet och ingen var besviken när Raubtier istället för Jörgen Lantz dök upp i strålkastarljuset.

Höjdpunkten på spelningen är nog ändå när gamle basisten Thorbjörn Englund (numera gitarrist i Sabaton) tillsammans med Jocke Brodén gästspelar under ”En Hjältes Väg”.

En klart trevlig inledning på mitt festivalbesök!

OrphanLogo

Visst är många fotbollslag hemmastarka men som vi vet gäller det ofta även Metal-band och Orphan Gypsys är inget undantag. Att grabbarna i bandet bestämde sig för att återförenas 2012 efter åren av nedlagd verksamhet är något som inte bara jag är glad för.

Kalla det Worker Class Metal eller vad du nu vill men ett grymt bra liveband kan vi definitivt enas om att det är. De nya låtarna från EP:n Scarecrow gör sig oerhört bra både på platta och live.

Ett stort tack för att jag fick chansen att vara uppe senare än planerat, skulle aldrig tveka att vara uppe lika sent igen till Orphan Gypsy!

IMG_8987-1

Dag 2 kommer imorgon!

Vid pennan: Fredrik Pålerud
Bakom Kameran: Lars Bjurman

FÖLJ OSS!